Arabalar kimimiz için sadece bir ulaşım aracı iken, kimimiz için ise bir ulaşım aracı olmanın ötesinde bir yaşam alanı, hayatımızın önemli bir parçası, hatta bir aile bireyi halini almış bulunmakta. Bununla birlikte, gerek daha yoğun çalışma temposu, gerek arabaların daha fazla kullanılıyor oluşu, gerekse dış etkenler nedeniyle araçlarımızı daha sık yıkıyor veya oto yıkama hizmeti veren merkezlere teslim ediyoruz. Oto yıkama makinaları konusunda uzman Nobili2000 olarak, bu blog yazımızı "Oto Yıkama Nasıl Yapılmalıdır?" konusuna ayırmak istedik. Bakalım, araba temizliğini gerçekten biliyor muyuz?

Oto Yıkama İhtiyacının Tespit Edilmesi ve Başlangıç

Ufak bir silme işlemi veya profesyonellerce yapılacak detaylı bir temizlik söz konusu olsa dahi, ilk yapılması gereken, aracın kontrol edilmesi ve temizlik ihtiyacının tespit edilerek uygulanacak oto yıkama / temizleme işlemlerine karar verilmesidir. Bu yazımızda detaylı bir profesyonel genel temizlik işlemini esas alacağız.

Oto yıkama işleminin başlangıcında, önce paspaslar çıkartılmalı, ardından hem paspaslar, hem de tüm araç içi ıslak - kuru elektrik süpürgesi ile temizlenmelidir.

Araç paspasları kauçuk ve halı olmak üzere genellikle iki çeşittir. Her iki çeşidi de temizlemeden önce iyice silkelemek, pisliklerden arındırmak gerekmektedir. %100 kauçuk paspaslar köpüklü suyla fırçalanarak yıkanabilir. Halı paspaslarda ise elektrik süpürgesi ile bastırarak temizlik önerilmektedir.

Aracın elektronik aksamlarının temizlik öncesinde korumaya alınması da istenmeyen durumların yaşanmaması yönünde fayda sağlayacaktır.

Basınçlı Buharla Hijyenik Temizleme

Araç içi temizliği için özellikle son yıllarda uygulanan "buharlı temizlik" tercih edilebilir. İlk olarak genellikle tavan döşemesine sıcak buhar püskürtülerek yumuşatılması ve ardından mikrofiber bez ile silinerek temizlenmesi söz konusu olmaktadır. Tavan, koltuklar vb. yüzeyler için piyasada satılan kaliteli deterjanlar püskürtülerek kirlerin yüzeye çıkması ve vakumlu temizlik işlemi de fayda sağlayacaktır. Daha kapsamlı temizlik işlemlerinde genellikle hava kanallarına ve aracın içine komple sıcak buhar verilmekte, araç içinde bir sauna ortamı yaratılmakta ve araç mikroplardan / bakterilerden / mantarlardan arındırılmaktadır. Tıpkı günlük hayatımızda yaptığımız diğer temizlik işlemlerinde gerçekleştirdiğimiz gibi.

Buharlı temizleme yöntemi ile sadece aracınızın iç yüzeyi değil, dış yüzeyleri de en verimli şekilde temizlenmektedir. Detaylı bir buharlı temizlik yaklaşık olarak 1 saat sürmektedir. Buharla temizlik sonrasında aracın en kısa sürede ve verimli bir şekilde kurutulması için de oto kurutma makinası kullanılabilmektedir. Bu hususta Nobili2000 Ahtapot Oto Kurutma Makinası benzersiz çözümler sunmaktadır.

Araç iç bakımı için ipuçları

Otomobillerin koltukları temizlenirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta koltuğun yapıldığı materyaldir. Koltuğa deri ya da kumaş oluşuna göre farklı işlemler uygulanmalı, farklı malzemeler kullanılmalıdır.

 

Elektrik süpürgesinin uçlarının en uygun şekilde seçilmesi de, özellikle koltuk döşemelerinin çizilmemesi adına önemlidir.

 

Araç ön konsolunda (göğüs), kapılarında ve diğer kısımlarda bulunan plastik yüzeyler piyasada satılan kaliteli kimyasal temizlik malzemeleri yardımıyla temizlenebilir. Bu işlem esnasında temizlik malzemesinin havalandırma sistemine karışmamalıdır. Oto yıkama işlemlerinde kesinlikle gündelik kullanım amaçlı temizlik maddeleri (bulaşık deterjanı, sabun vs.) kullanılmamalıdır.

 

Aracın havalandırma bölümleri temizlenirken havalandırmanın / klimanın en son ayarda çalıştırılması fayda sağlayacaktır.

 

Araç dış yüzeyi için kullanılan bezlerde, mikro toz parçacıkları olacağından, bunların iç yüzeylerde kullanılmaması gerekmektedir. Aksi takdirde, özellikle göğüs üzerinde çizikler görülebilmektedir.

Sıra Dış Yıkamada

Aracın dış yüzeylerinin yıkanmasında da bazı hassas noktalara dikkat etmek, temizlik işleminin daha verimli gerçekleşmesini sağlayacaktır.

Her şeyden önce basınçlı suyla aracın kaba pisliği alınmalı, kaliteli bir kimyasal köpük püskürtme uygulaması veya sünger ile köpürtme sonrasında, temiz bir suyla durulama ve uygun koşullarda kurulama işlemi gerçekleştirilmelidir. Nobili2000 olarak sunduğumuz köpük püskürtme makinalarını incelemek isterseniz tıklayınız.

Oto yıkama işleminde kullanılan yıkama makinaları düşükten yükseğe farklı basınçlarda su püskürtmektedir. Araç dış yüzeyine püskürtülen suyun basıncının uygun olması ve püskürtme mesafesinin ayarlanması, kaportanın veya boyanın zarar görmemesi için hassasiyetle ayarlanmalıdır. Ayrıca, araba yıkamak için en idealinin ılık su kullanmak olduğunu da hemen belirtelim. Yıkama esnasında kaliteli ve bu iş için imal edilen deterjanların kullanılması ve fırça kullanılmaması tavsiye edilmektedir. Yıkamanın da tavandan başlayarak alt kısımlara doğru yapılması leke kalmaması için önem arz etmektedir.

Aracın tamamının köpüklenmesi ve durulama işlemine bundan sonra geçilmesi, köpüklerin kurumasına yol açacağından, aracın bölüm bölüm köpüklenip yıkanması daha sağlıklı olmaktadır. Kimyasalların mümkün olduğunca az süreyle yüzey üzerinde kalması sağlanmalıdır. Güneşin etkili olduğu saatlerde yıkama yapmamak da benzer şekilde, leke kalmaması adına faydalı olacaktır. Kullanılan deterjanda çözer madde olmaması önemlidir.

Kurulama işlemi için de özel güderi / süet bezlerin kullanmanızı tavsiye ederiz. Bu bezlerin kullanımı kolay olduğu gibi, araç üzerinde leke de bırakmamaktadırlar. Sıkılmaları daha kolay olmakta, formlarına çabuk kavuşabilmektedirler.

Araç üzerine yapışmış halde bulunan ağaç döküntüleri, kuş pislikleri, katran vb. malzemeler kesinlikle kazınmamalı, yumuşatılarak temizlenmelidir.

Aracın camları camsil benzeri özel amaçlı kimyasallar ile silinmeli, leke kalmaması adına gerekirse kağıt veya gazete kullanılmalıdır.

Son olarak ise, aracın önceden yıkanmış lastikleri ve jantları, güzel bir görünüm elde etmek için, özel parlatıcılar ve koruyucular ile silinmelidir.